Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Evli çiftler boşanma kararı aldıklarında, bu kararlarını ve evlilik birliğinin tüm mali ve hukuki sonuçlarını anlaşarak sonlandırmak istemeleri durumunda, yetkili aile mahkemesine başvurarak anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Bu süreç, anlaşmalı boşanma dilekçesi ve protokolünün hazırlanmasıyla başlar ve mahkeme tarafından onaylanmasıyla sonuçlanır.
Anlaşmalı boşanma süreci şu adımları içerir:
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma, evlilik birliğinin en az bir yıl sürmüş olması ve Türk Medeni Kanunu'nun belirlediği diğer şartların sağlanmasıyla mümkündür. Bu şartlar şunlardır:
Ayrıca, anlaşmalı boşanma davasının açılacağı mahkeme, davanın açılacağı yerdeki Aile Mahkemesi, eğer o yerde aile mahkemesi yok ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açılabilmektedir. Eşlerin altı aydan daha uzun süredir farklı yerlerde ikamet etmeleri durumunda ise dava, birinin ikamet ettiği yerdeki mahkemede açılmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hâkim Ne Sorar?
Hâkim, anlaşmalı boşanma davası sürecinde tarafları dinlerken öncelikle onların boşanmayı özgür iradeleriyle isteyip istemediklerini belirlemeye çalışır. Ayrıca, anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan hususlar üzerinde tarafların uzlaşmış olup olmadığını da araştırır. Hâkim, çocukların ve tarafların menfaatlerini göz önünde bulundurarak protokolde değişiklik yapma yetkisine sahiptir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Avukatsız Açılabilir Mi?
Anlaşmalı boşanma davası, avukat eşliğinde açılabileceği gibi tarafların kendi başlarına da açılabilir. Ancak anlaşmalı boşanma dilekçesi ve protokolü hazırlarken hukuki bilgi ve tecrübe gerekmektedir. Bu nedenle, davayı bir avukat ile birlikte yürütmek her zaman daha güvenli olacaktır.
Altınçağ Hukuk Bürosu, müvekkillerinin haklarını savunmak ve adil bir boşanma süreci yaşamalarını sağlamak için deneyimli avukatlarla birlikte çalışmaktadır
Avukat Sümeyra Esener
https://maps.app.goo.gl/MYD8VRfk7EsyFaXT9
https://www.altincaghukuk.com/index.html